Η Ημέρα της Γης είναι 24 ώρες, αλλά́ πόση είναι η διάρκειά της σε άλλους πλανήτες;

Ο ορισμός της ημέρας είναι η ποσότητα του χρόνου που χρειάζεται ένα αστρονομικό αντικείμενο για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Στη Γη, μια ημέρα είναι 23 ώρες και 56 λεπτά, αλλά διαφέρει σε άλλους πλανήτες που περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες. Η Σελήνη, για παράδειγμα, περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μια φορά κάθε 29,5 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι «σεληνιακοί κάτοικοι» θα πρέπει να συνηθίσουν στο ημερήσιο φως του ήλιου με διάρκεια περίπου 14 ημερών Γης. Τα «βράδια» επίσης θα έχουν διάρκεια περίπου άλλες 14 ημέρες Γης!
Οι επιστήμονες μετρούν τις ημέρες σε άλλα ουράνια σώματα σε σχέση με την ημέρα της Γης. Το πρότυπο αυτό εφαρμόζεται σε όλο το ηλιακό σύστημα για να αποφευχθεί η σύγχυση. Ωστόσο, η ημέρα του κάθε ουράνιου σώματος είναι ένα διαφορετικό μήκος, αν είναι ένας πλανήτης, φεγγάρι, ή αστεροειδής.
Ο πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει την διάρκεια της ημέρας των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης Ερμής χρειάζεται 58,6 «γήινες» ημέρες να περιστραφεί μία φορά γύρω από τον άξονά του. Η τιμή μπορεί να φαίνεται μεγάλη, αλλά σκεφτείτε αυτό: το έτος του είναι μόνο 88 «γήινες» ημέρες! Αυτό συμβαίνει γιατί κινείται σε τροχιά πολύ κοντά στον ήλιο. Ο Ερμής είναι τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε να περιστρέφεται τρεις φορές γύρω από τον άξονά του, για κάθε δύο φορές που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Εάν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν στον Ερμή, θα βίωναν μία ολόκληρη ημέρα (από την μία ανατολή του ήλιου έως την επόμενη) κάθε δύο δικά τους χρόνια.

Η Αφροδίτη περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά της, που μια μέρα στον πλανήτη διαρκεί περίπου 243 «γήινες» ημέρες. Επειδή είναι πιο κοντά στον Ήλιο από τη Γη, ο πλανήτης έχει έτος 225 ημερών. Έτσι η ημέρα είναι μεγαλύτερη από ένα χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αφροδίτης θα βλέπουν μόνο μία ανατολή ετησίως. Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός που πρέπει να έχουμε υπόψη: η Αφροδίτη περιστρέφεται «αντίθετα» από ότι η Γη, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ήλιος ανατέλλει στα δυτικά και το ηλιοβασίλεμα συμβαίνει στα ανατολικά.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Άρης θεωρείται συχνά δίδυμος με την Γη. Η ημέρα του διαρκεί 24 ώρες και 37 λεπτά. Επειδή ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι η Γη, το έτος είναι μεγαλύτερο από της Γης σε 687 «γήινες» ημέρες.
Δίας

Όταν πρόκειται για έναν «αέριο πλανήτη», δηλαδή έναν πλανήτη χωρίς στεριά, η διάρκεια της ημέρας είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί. Η εξωτερική επιφάνεια δεν έχουν στερεά υλικά ωστόσο έχουν στερεούς πυρήνες. Οι πλανήτες αυτοί καλύπτονται με τεράστια στρώματα νεφών και στρώματα υγρού μεταλλικού υδρογόνου και ηλίου κάτω από αυτά τα νέφη. Στον Ισημερινό του γίγαντα αερίου πλανήτη Δία, μία πλήρης περιστροφή γίνεται σε 9 ώρες και 56 λεπτά, ενώ οι πόλοι περιστρέφονται λίγο πιο γρήγορα, σε 9 ώρες και 50 λεπτά. Η «κανονικη» (δηλαδή, κοινώς αποδεκτή) διάρκεια της ημέρας του Δία καθορίζεται από το ρυθμό περιστροφής του μαγνητικού πεδίου του, το οποίο είναι 9 ώρες και μακρύ 55 λεπτά.

Με βάση τις μετρήσεις των διαφόρων τμημάτων του αερίου γίγαντα Κρόνου (συμπεριλαμβανομένων των στρωμάτων νεφών του και του μαγνητικού πεδίου) από το διαστημικό σκάφος Cassini, οι Αστρονόμοι προσδιόρισαν ότι την επίσημη διάρκεια της ημέρας του Κρόνου σε 10 ώρες και 33 λεπτά.

Ο Ουρανός είναι ένας «παράξενος κόσμος» για πολλούς λόγους.
Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον Ουρανό από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω στην εκλειπτική, το επίπεδο δηλαδή πάνω το οποίο βρίσκεται η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, καθώς ο Ουρανός περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό του, μοιάζει σαν να «κυλάει» πάνω στην τροχιά του. Καθώς οι δορυφόροι και οι δακτύλιοί του περιστρέφονται κάθετα στον ισημερινό του πλανήτη, το όλο σύστημα μοιάζει σαν ένας «στόχος». Το αποτέλεσμα στο «ημερολόγιο» του Ουρανού είναι ότι κάθε πόλος έχει πολύ μεγάλη περίοδο νύχτας και μια πολύ μεγάλη περίοδο ημέρας, 42 γήινα χρόνια. Ο Ουρανός περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μία φορά κάθε 17 ώρες και 14 λεπτά.

Ο γιγαντιαίος αέριος πλανήτης Ποσειδώνας έχει διάρκεια ημέρας περίπου 16 ώρες. Οι επιστήμονες εργάστηκαν αρκετά χρόνια για τον υπολογισμό του ρυθμού περιστροφής αυτού του γίγαντα του φυσικού αερίου. Η μέση απόσταση μεταξύ Ποσειδώνα και του Ήλιου είναι 4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 164,79 γήινα χρόνια. Ωστόσο, η μεγάλη τροχιακή περίοδος του Ποσειδώνα σημαίνει ότι οι εποχές διαρκούν 40 γήινα χρόνια. Η περίοδος περιστροφής (ημέρα) είναι περίπου 16 ώρες.

Ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας έχει το μεγαλύτερο χρόνο όλων των γνωστών πλανητών (μέχρι στιγμής), στα 248 χρόνια. Η ημέρα του είναι πολύ μικρότερη, αλλά μεγαλύτερη από ό,τι της Γης, και διαρκεί 6 γήινες ημέρες και 9,5 ώρες. Οι μακρές ημέρες του φωτίζονται μόνο με λυκόφως.