Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ιστορική συνεργασία της ΟΙΕΛΕ και του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με το CERN

Συνδιοργάνωση προγράμματος για την επιμόρφωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Η ΟΙΕΛΕ και το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ ανακοινώνουν σήμερα μια ιστορική συνεργασία με το σημαντικότερο σε παγκόσμιο επίπεδο εργαστήριο Σύγχρονης Φυσικής, το περίφημο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Προϊόν της συνεργασίας αυτής είναι η  συνδιοργάνωση του εκπαιδευτικού – επιμορφωτικού προγράμματος: «CERN 2022».

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και στοχεύει:

  • Στην εξοικείωση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με την Σύγχρονη Φυσική.
  • Στην ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Στην γνωριμία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με την Ιστορία της Επιστήμης και τον καθοριστικό ρόλο του CERN.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

  1. Πρώτη φάση

Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν διαδικτυακές διαλέξεις εκλαΐκευσης της Επιστήμης με αντικείμενο «Εισαγωγή στην Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων».

Αναλυτικά θα δοθούν τρεις διαλέξεις με θέματα:

  • Από το «Μικρό» στο «Μεγάλο» – ο Μικρόκοσμος και ο Μακρόκοσμος,
  • Το καθιερωμένο Πρότυπο,
  • Τι είναι και τι κάνει το CERN.

Οι διαλέξεις έχουν σκοπό να εισαγάγουν τους εκπαιδευόμενους στα «μυστικά» της Σύγχρονης Φυσικής ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η αποστολή του CERN.

Προβλέπεται ότι ο χρόνος των διαλέξεων θα είναι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.

  1. Δεύτερη φάση

Επίσκεψη των εκπαιδευόμενων στο CERN, Πέμπτη 28 Απριλίου 2022.

Οι επισκέψεις στο CERN ξεκίνησαν πάλι ύστερα από 2 χρόνια αυστηρής καραντίνας λόγω της COVID-19. Η ΟΙΕΛΕ κατόρθωσε και έλαβε σχετική άδεια επίσκεψης για 25 Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς.

Μια τυπική επίσκεψη στο CERN, για εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, προβλέπει αυστηρά μία 3ωρη ξενάγηση σε αντιπροσωπευτικές εγκαταστάσεις – εργαστήρια και ξεναγήσεις από επιστήμονες στο Κέντρου. Η ΟΙΕΛΕ κατόρθωσε και επέκτεινε τον χρόνο επίσκεψης ώστε και να καταστεί δυνατόν να επισκεφτούμε περισσότερα εργαστήρια (ανάλογα και με τις υποχρεώσεις των εκεί ερευνητών) αλλά και να λάβει χώρα μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση (Q&A session) με τον διακεκριμένο Ερευνητή του Κέντρου Δρα Μιχάλη Κορατζίνο.

  1. Τρίτη φάση

Με την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία τους θα πρέπει να παρουσιάσουν και στον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών αλλά και στα παιδιά τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί η επιθυμία συμμετοχής συναδέλφων και μαθητών ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί και να εμπλουτισθεί.

Το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, πάντοτε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας μας, υποστηρίζει το πρόγραμμα προσφέροντας το σημαντικό ποσόν των 400 € ανά συμμετέχουσα/συμμετέχοντα Εκπαιδευτικό.

Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα ανακοινωθεί σειρά πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας, πολλές από αυτές σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, με στόχο την επιμόρφωση-κατάρτιση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, την παραγωγή πρωτογενούς ερευνητικού υλικού και την κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων στον κοινωνικό διάλογο για τον χώρο της Παιδείας. Οι πρωτοβουλίες αυτές φιλοδοξούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό το κενό που δημιουργήθηκε μετά την πρόσφατη κατάργηση της δυνατότητας χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών από την πολιτεία. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους, ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μπορούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να ενδυναμώνουν το επαγγελματικό τους προφίλ.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του Προγράμματος ΟΙΕΛΕ-ΚΑΝΕΠ-CERN με τη συμμετοχή 25 ιδιωτικών εκπαιδευτικών που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του σημαντικότερου, ίσως, ερευνητικού κέντρου στον κόσμο και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το κέντρο μέσα από τις δράσεις του αλλά κυρίως να δουν τα απόκρυφα του CERN, βλέποντας από κοντά τον περίφημο ανιχνευτή CMS!

Με την ευγενική βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών του προγράμματος και την επιμέλεια του επικεφαλής της αποστολής Στράτου Γεωργουδή, Υπεύθυνου Εκπαιδευτικών Θεμάτων του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, φτιάχτηκε ένα πολύ όμορφο ημερολόγιο της επίσκεψης της αποστολής της Ομοσπονδίας στο CERN με εικόνες και λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Το ημερολόγιο μπορείτε να δείτε εδώ.

Το δεύτερο μέρος του Προγράμματος περιλαμβάνει δράσεις και projects που θα εκπονήσουν οι συμμετέχοντες για τα σχολεία και τους μαθητές τους βάσει όσων παρατήρησαν στο CERN.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορική συνεργασία της ΟΙΕΛΕ και του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με το CERN

Συνδιοργάνωση προγράμματος για την επιμόρφωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών Η ΟΙΕΛΕ και το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ ανακοινώνουν σήμερα μια ιστορική συνεργασία με το σημαντικότερο σε παγκόσμιο επίπεδο εργαστήριο Σύγχρονης...

Εντοπίστηκε ο υπεύθυνος για τον αποδεκατισμό των υποψηφίων στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης!

Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας, διά στόματος της (αν)αρμόδιας Υπουργού κας Ν. Κεραμέως, επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι «την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής...

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές από το 2022: «στο θολωμένο της μυαλό…»*

Οι Πανελλαδικές του 2021 θα μείνουν στην Ιστορία των Εισαγωγικών Εξετάσεων ως οι «εξετάσεις – λαιμητόμος». Προφανώς αναφέρομαι στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής...
- Advertisement -

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Τι είναι το χιόνι;

Τα σύννεφα αποτελούνται είτε από σταγόνες νερού είτε από παγοκρυστάλλους είτε και από τα δύο μαζί. Οι παγοκρύσταλλοι δημιουργούνται στα νέφη όταν οι σταγόνες νερού...

Ο «Δρ. Πυρηνική βόμβα»: Ρόμπερτ Οπενχάιμερ

Ο τραγικός σύγχρονος Προμηθέας που έδωσε στην ανθρωπότητα την πυρηνική φωτιά Όταν ο θεωρητικός φυσικός που πρωτοπόρησε στην κατασκευή της πυρηνικής βόμβας είδε με τα...

Η ψευδοεπιστήμη

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με νέες έρευνες, αποτελέσματα και ανακαλύψεις, όχι μόνο για μακρινούς κόσμους και μυστηριώδη σωματίδια αλλά και σχετικά με την καθημερινότητά μας, τι...

Το μποζόνιο Χίγκς ή «το σωματίδιο του Θεού» ( ; )

Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτό. Όχι, δεν αναφέρομαι στο «μποζόνιο Χιγκς» αλλά στο άλλο, στο «σωματίδιο του Θεού». Κάτι έχει πάρει το μάτι μας,...

Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;

Σε ποιον δεν αρέσουν τα ουράνια τόξα; Εμφανίζονται σχεδόν μαγικά από το πουθενά, είναι πολύχρωμα και βγαίνουν συνήθως μετά από βροχή, δημιουργώντας μια τρομερή...
error: Content is protected !!